Je bezoekt onze webshop met een verouderde browser. You are visiting our site with an outdated browser, waardoor de webshop mogelijk niet optimaal functioneert. We adviseren om gebruik te maken van een andere browser.

5 tips voor het inrichten van een kleine woonkamer

Een kleine woonkamer inrichten kan soms aanvoelen als een ingewikkelde puzzel. Als hart van het huis willen we de woonkamer graag gezellig inrichten, maar dat is nog wel eens lastig. Welke meubels passen nu wel en niet in de ruimte en hoe zorg ik ervoor dat de kamer zo groot mogelijk aanvoelt? Ontdek hoe je het meeste uit je kleine woonkamer kan halen met de vijf tips in dit blogartikel.


Tip 1: Houd het licht in huis

We beginnen met de meest voor de hand liggende tip en één die je waarschijnlijk ook al vaker hebt gehoord: houd het licht. Door voor een duidelijk kleurenpalet met kleuren als wit, beige, grijs en crème te kiezen lijkt een kleine ruimte lichter en luchtiger. Deze kleuren weerkaatsen namelijk meer natuurlijk licht, waardoor het beter verspreidt in de ruimte en je woonkamer dus groter zal lijken. Wil je het helemaal goed aanpakken, ga dan ook voor meubels in lichte kleuren. Een compleet wit interieur is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, dus vul het lichte palet vooral aan met kleurrijke of donkere accentkleuren om het geheel aan te passen naar jouw smaak.


Waar moet je op letten bij de hoogte van de tafel?

Hoe kies je de juiste eetkamerstoel?

Zithoogte van de stoel

De gemiddelde afmeting van een stoel ligt meestal tussen de 45 en 47 cm. Een zithoogte van 46 cm is daarin de gulden middenweg en zal voor veel mensen als de ideale zithoogte worden gezien. Over het algemeen zorgt dit voor een goede zithouding, waarbij de rug tegen de rugleuning drukt en de voeten plat op de grond staan. Toch kan dit per persoon verschillen. Probeer dus uit wat voor jou comfortabel is.

Hoe kies je de juiste eetkamerstoel?

Ideale afstand tot de tafel

De ideale verhouding tussen de zithoogte en de bovenkant van de tafel is 30cm. Ook dit is weer een gemiddelde, maar het is in ieder geval een goede richtlijn. Een klein verschil in deze verhouding heeft al een grote invloed. Leg maar eens een dik boek op de tafel en probeer daarop te schrijven of te eten. Een verhouding van minder dan 30 cm voelt wat actiever aan, terwijl een verhouding van meer dan 30 cm (waarbij je dus het gevoel hebt dat je laag zit) juist iets ‘luier’ aanvoelt. Hoe hoger je zit en dus hoe kleiner de afstand tussen de stoelzitting en de bovenkant van de tafel, hoe actiever je houding.

Hoe kies je de juiste eetkamerstoel?

Hoogte van de armleuningen

Bij een stoel zonder armleuningen houd je alleen rekening met de zithoogte, maar bij een stoel met armleuningen moet je ook naar de hoogte daarvan kijken. Om de stoel ver genoeg onder de tafel te kunnen schuiven moet je 2 à 2,5 cm tussen de onderkant van het tafelblad en de armleuning van de stoel overhouden. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of de tafel een onderbalk heeft. Veel tafels hebben onder het tafelblad een balk lopen als onderdeel van de constructie. Hierdoor kan het zijn dat een stoel met armleuningen niet helemaal onder de tafel geschoven kan worden. Let hier dus goed op.


Tip 2: Denk groot

Deze tip is wellicht niet iets wat de meeste mensen verwachten, maar kies bij het inrichten van een kleine woonkamer niet enkel voor kleine meubels. Je kiest beter voor een paar grote meubels dan een overvloed aan kleine meubels. Begin met het inrichten dan ook eerst met de grote meubels, zoals een bank en een kast. Vervolgens kan je dit aanvullen met kleinere meubels als tafeltjes en stoelen. Door te kiezen voor één of enkele grote meubels houd je ook een mooie balans in je interieur. Houd de proporties hierbij echter wel goed in de gaten. Kiezen voor té grote meubels laat de ruimte namelijk juist weer kleiner lijken.


Tip 2: Denk groot

Deze tip is wellicht niet iets wat de meeste mensen verwachten, maar kies bij het inrichten van een kleine woonkamer niet enkel voor kleine meubels. Je kiest beter voor een paar grote meubels dan een overvloed aan kleine meubels. Begin met het inrichten dan ook eerst met de grote meubels, zoals een bank en een kast. Vervolgens kan je dit aanvullen met kleinere meubels als tafeltjes en stoelen. Door te kiezen voor één of enkele grote meubels houd je ook een mooie balans in je interieur. Houd de proporties hierbij echter wel goed in de gaten. Kiezen voor té grote meubels laat de ruimte namelijk juist weer kleiner lijken.
Tip 3: Houd het luchtig

Kies bij een kleine woonkamer zo veel mogelijk voor wevende meubels of meubels op pootjes. Hoe luchtiger het ontwerp, hoe groter de ruimte zal blijven aanvoelen. Een logge bank die weinig ruimte overlaat tot de grond oogt namelijk zwaar en zal de ruimte optisch meer vullen dan een bank op slanke pootjes. Hetzelfde geldt voor een zwevend tv-meubel. Hoe meer vloer er zichtbaar is, hoe groter het ruimtelijke effect. Kijk ook eens naar meubels met ronde vormen. Deze breken de rechte lijnen in huis en nemen doorgaans ook minder ruimte in, zoals het geval is bij een ronde eettafel.

bekijk alle dressoirsTip 4: Minder is meer

Veel (kleine) spullen maken een kleine ruimte rommelig en klein. Kies dus zorgvuldig, ook als het aankomt op leuke accessoires als vazen, kandelaars en tafellampen. Eén of twee eyecatchers kunnen er juist ook voor zorgen dat de aandacht hierop wordt gevestigd in plaats van op het gebrek aan ruimte.

bekijk alle accessoires
eetkamerstoeleneetkamerstoeleneettafel stoeleneettafel stoelen

Tip 5: Ga de hoogte in

De laatste stap in het groter laten lijken van een kleine ruimte is door de hoogte te benutten. Naast dat je hiermee extra ruimte creëert om jouw smaak aan de inrichting toe te voegen, dragen dit ook bij aan het ruimtelijke gevoel van de kamer. Door bijvoorbeeld een hoge kast tegen de muur te plaatsen, wordt de aandacht omhoog getrokken. Hierdoor zal je merken dat de kamer hoger oogt. Een hoge kast biedt bovendien ook veel opbergruimte, iets waar je nooit genoeg aan kan hebben. Naast hoge meubels kan je de hoogte van de kamer ook benaderukken met leuke kunst of wanddecoratie aan de muren.

bekijk alle kasten

Specifieke tips

  • Hang spiegels op! Door de weerkaatsing van het licht en het spiegelbeeld zorgen spiegels ervoor dat een ruimte lichter en dus groter oogt. De ideale keuze om een donker hoekje in huis op te lichten dus.
  • Materialen als glas, metaal en lichte (hout)tinten weerkaatsen licht en zijn daarom een goede keuze als je een kleine woonkamer groter wilt laten lijken.
  • Kies voor verticale lijnen, of het nu gaat om de meubels of kunst aan de muur. Brede meubels laten de ruimte klein en laag lijken.
  • Zorg dat je zoveel mogelijk van de vloer ziet. Dit zorgt voor een ruimtelijk gevoel.
  • Wanneer de kleur van de vloer en de muren dicht bij elkaar liggen,
  • Hang gordijnen zo hoog mogelijk op om de hoogte van de ruimte te benadrukken
  • Houd het netjes. Zorg dat losse spullen netjes opgeborgen blijvenKleine woonkamer inrichten met een eettafel

Is de woonkamer tegelijkertijd ook de eetkamer? Kies dan voor een ronde eettafel! Ronde tafels nemen doorgaans minder ruimte in dan rechthoekige varianten. Deze eettafels staan vaak los in de ruimte in plaats van tegen een muur aan, waardoor de kamer luchtiger oogt. Daarnaast wordt dineren aan ronde tafels vaak als extra gezellig gezien en is de afwezigheid van scherpe hoeken een voordeel. Genoeg redenen om voor een ronde eettafel te kiezen dus!

bekijk alle eettafels
kleine woonkamer inrichten met een eettafelkleine woonkamer inrichten met een eettafelinrichten van een kleine woonkamer met een hoekbankinrichten van een kleine woonkamer met een hoekbank

Kleine woonkamer inrichten met een hoekbank

Heb je een kleine woonkamer maar wil je wel graag een hoekbank? Niet getreurd, ook als je niet grootste woonkamer hebt kan een hoekbank mooi tot zijn recht komen. Let bij het uitzoeken van de hoekbank wel goed op het formaat. Een grote bank is natuurlijk fijn, maar als er dan geen ruimte meer is om door de kamer te lopen is het een ander verhaal. Zorg daarnaast voor compensatie door andere meubels iets kleiner te houden qua formaat. Op die manier komt de kleine woonkamer niet overvol te staan. Kies bij voorkeur ook voor een exemplaar op pootjes, aangezien de bank hierdoor een stuk ruimtelijker oogt.

bekijk alle banken
Hoe kies je de juiste eettafel?

Matchen met de rest

Comfort staat dus centraal bij het uitzoeken van nieuwe eetkamerstoelen, maar je wilt natuurlijk ook dat ze mooi zijn en bij de rest van de inrichting passen. Heb je een industriële stijl in huis? Kies dan bijvoorbeeld voor de Nola met een zwart metalen onderstel en kunststof kuip, of de Nena met een zitting van leer. Ook een compleet zwarte eetkamerstoel past hier perfect bij. Heb je een licht interieur met veel wit en houttinten, zoals bij een Scandinavische woonstijl? Dan valt jouw blik waarschijnlijk eerder op een houten stoel als de Carmen, Filou of Lotta. Ga jij graag mee met de laatste trends of heb je graag een eethoek in bohemian Ibiza stijl? Bij Gewoonstijl vind je ook rotan en velvet eetkamerstoelen bijvoorbeeld van de merken Lisomme en Artichok. De eetkamerstoelen van Fameg die zijn geinspireerd op de ontwerpen van Thonet hebben juist een klassieke uitstraling en doen denken aan het meubilair in Parijse cafés. Op onze pagina design eetkamerstoelen vind je alle stoelen met een bijzonder ontwerp.

TIP: Kijk bij het uitzoeken ook naar de achterkant. Veel mensen zoeken een stoel uit op de voorkant, maar de achterkant is juist waar je vaak naar kijkt. Let ook op de hoogte van de stoel. Vind je het mooi dat de stoel ver boven de tafel uitkomt?

kies jouw eetkamerstoelkies jouw eetkamerstoel


Tip: een handige vuistregel is dat grote hanglampen 65-70 cm boven de tafel moeten worden opgehangen (gemeten van de onderkant). Kleinere lampen hangen meestal 55-65 cm boven de tafel. Als je twee lampen boven de tafel hangt, moet de onderlinge afstand van de lampen ongeveer 80 cm zijn.

Gazzda

Nieuwschierig geworden? Bekijk dan de gehele collectie van Gazzda!

Subliem vakmanschap vertaald naar een tijdloos Design.


meer inspiratie
Inspiratie
Hoeveel ruimte heb je nodig voor een barkruk?

Bij een kookeiland of bar horen natuurlijk ook een paar mooie barkrukken. Maar hoeveel ruimte heb je nou nodig voor een barkruk? Hoeveel barkrukken passen er per meter aan de bar en hoeveel ruimte moet er achter de barkruk nog over zijn? Het antwoord op deze vragen lees je hieronder.

Laat je inspireren
Inspiratie
Welke eetkamerstoelen bij een ronde tafel?

Dat een ronde eettafel extra gezellig is weten we nu wel, maar wat voor soort eetkamerstoelen staan mooi aan een ronde tafel? Hoeveel stoelen passen er nu aan een ronde tafel en hoeveel ruimte heb je nodig voor een ronde tafel met stoelen? Het antwoord op deze vragen is afhankelijk van een aantal factoren. De tips in deze blog kan je gebruiken voor het uitzoeken van de geschikte eetkamerstoel bij jouw ronde tafel.

Laat je inspireren
Inspiratie
Eetkamerstoel met of zonder armleuning? De ultieme keuzegids

Bij het kiezen van nieuwe eetkamerstoelen sta je voor talloze beslissingen. Eén van de belangrijkste overwegingen is of je stoelen met of zonder armleuning moet kiezen. Beide opties hebben hun eigen unieke voordelen en esthetische aantrekkingskracht. In dit artikel bespreken we deze keuze en helpen we je bij het maken van de juiste beslissing voor jouw eetkamer.

Laat je inspireren
tips bij het aanschaffen van nieuwe barkrukken
Inspiratie
Tips bij het aanschaffen van nieuwe barkrukken

Barkrukken zijn niet alleen functioneel, maar kunnen ook een stijlvolle toevoeging zijn aan je interieur. Bij het kiezen van nieuwe barkrukken zijn er echter verschillende overwegingen die je moet maken. In dit artikel delen we handige tips om je te helpen bij het vinden van de ideale barkrukken voor jouw ruimte.

Laat je inspireren
Inspiratie
Welke meubelstof is het beste met katten?

Katten zijn geweldige metgezellen, maar ze kunnen ook een uitdaging zijn in combinatie met je meubels. Als je een trotse katten ouder bent, is het kiezen van de juiste meubelstof cruciaal om je meubels intact te houden. Daarnaast wil je ook dat je interieur er mooi uitziet en niet dat je woonkamer vol ligt met plaids om je meubels te beschermen. In dit artikel lees je welke meubelstoffen het best samengaan met katten en welke absoluut niet. 

Laat je inspireren
Inspiratie
Hoeveel stoelen aan een ronde tafel?

Een ronde tafel heeft een unieke charme en brengt een gevoel van gezelligheid en samenhorigheid in elke ruimte. Maar hoeveel stoelen passen er eigenlijk rond een ronde tafel? Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren, waaronder de diameter van de tafel, de grootte van de stoelen en de indeling van de ruimte. In dit blogartikel bespreken we deze factoren en vind je een overzicht van het aantal stoelen dat aan een ronde tafel past.

Laat je inspireren
Scroll to top