Je bezoekt onze webshop met een verouderde browser. You are visiting our site with an outdated browser, waardoor de webshop mogelijk niet optimaal functioneert. We adviseren om gebruik te maken van een andere browser.

Hoe onderhoud je tuinmeubelen?

Om optimaal te kunnen genieten van je tuin en het lekkere weer komen tuinmeubelen goed van pas. Maar hoe zorg je ervoor dat ze het zomerseizoen goed doorkomen en na de winter nog steeds mooi zijn? Wat jouw meubel precies nodig heeft hangt natuurlijk af van het materiaal. Het ene materiaal vergt namelijk meer onderhoud en is gevoeliger voor weersinvloeden dan het andere. Daarom geven we je de beste tips om ervoor te zorgen dat jouw tuinmeubelen het hele jaar door in topconditie blijven. Aan de slag!


Schoonmaken, behandelen en opbergen

Om de levensduur van je tuinmeubelen te verlengen, is het belangrijk dat je ze schoonmaakt, eventueel behandeld en opbergt. Wat jouw tuinmeubelen precies nodig hebben, is afhankelijk van het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Een meubel van hout moet bijvoorbeeld regelmatig behandeld worden, terwijl een meubel van kunststof zo goed als onderhoudsvrij is. Hieronder lees je per materiaal wat de beste manier is om jouw tuinmeubelen in goede staat te houden.


Aluminium tuinmeubelen

Aluminium tuinmeubelen zijn heel makkelijk te onderhouden, maar dat betekent niet dat ze helemaal onderhoudsvrij zijn. Aluminium is een materiaal dat niet kan doorroesten en daarom is het uitermate geschikt voor gebruik in de tuin. Bovendien is het licht van gewicht maar tegelijkertijd erg sterk. Om de levensduur van aluminium meubels te verlengen, is het belangrijk om ze regelmatig af te vegen met een doek. Zo voorkom je dat vuil zich aan het materiaal gaat hechten.

 • Schoonmaken: deze tuinmeubelen maak je schoon met een sopje van water met groene zeep. Gebruik een zachte spons en boen het materiaal schoon met veel water. Spoel het vervolgens goed na om te laatste zeepresten te verwijderen en laat het dan goed drogen. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, deze kunnen het materiaal aantasten.
 • Behandelen: veel aluminium tuinmeubelen zijn voorzien van een poedercoating die het materiaal beschermt. Bij krassen in deze coating is het verstandig om die plekken bij te werken met een lakstift, anders kan daar roest ontstaan.
 • Wintermaanden: aluminium tuinmeubelen zijn in principe geschikt om tijdens de wintermaanden buiten te blijven staan, maar om ze beter te beschermen kan je ze binnen opbergen of afdekken. Zorg in het geval van afdekken wel voor een ademende hoes of genoeg ventilatie onder de hoes, anders kunnen de meubelen 'stikken' en kunnen er vochtvlekken ontstaan die niet meer te verwijderen zijn.
Basisverlichting
Soorten verlichting

Basisverlichting

Basisverlichting vind je terug in iedere ruimte in je huis. Dit is namelijk de verlichting die ervoor zorgt dat jij daadwerkelijk iets kan zien zodra het donker wordt. Denk dus bijvoorbeeld aan een plafondlamp in de hal of de keuken. Ook dat lampje op de overloop is hier een voorbeeld van. Basisverlichting is vaak relatief fel en geeft direct licht.

Functionele verlichting
Soorten verlichting

Functionele verlichting

Functionele verlichting gaat nog een stapje verder en zorgt ervoor dat een specifieke plek extra goed wordt verlicht. Dit kan bijvoorbeeld een tafellamp op jouw bureau zijn of een leeslampje naast een fauteuil. Deze verlichting geeft ook redelijk fel licht zodat je goed kan zien wat je precies doet. Eventueel kan je hierbij wel voor een dimmer kiezen, zodat je lamp na het lezen iets sfeervoller wordt.

Sfeerverlichting
Soorten verlichting

Sfeerverlichting

Bij sfeerverlichting gaat het niet zozeer om een praktische behoefte, maar juist om het gezellig maken van een ruimte. Dit zijn de lampen die je aandoet voor een knusse filmavond of een romantisch etentje. Deze verlichting is veel zachter en warmer van kleur dan de vorige twee soorten.


Kies je ideale lamp

Wat is eigenlijk het verschil tussen direct, indirect en diffuus licht?

Hoeveel licht een lamp geeft hangt niet alleen af van het aantal lumen en lux, maar ook van de lampenkap die je erop zet. Die beïnvloedt namelijk de baan van het licht. De drie soorten licht die hierdoor kunnen ontstaan noem je direct, indirecte en diffuus licht.

Direct licht

Direct licht

Hierbij schijnt de lichtbron rechtstreeks op het te verlichten oppervlak. Direct licht is vrij fel, waardoor het erg geschikt is als basisverlichting. Tegelijkertijd is dat de reden dat het minder geschikt is als functionele verlichting op bijvoorbeeld je werkplek: er komt veel reflectie vanaf, waardoor je verblind kan worden. Direct licht krijg je als je de lichtbron in de lamp kunt zien zitten.

Indirect licht

Indirect licht

Hierbij wordt de omgeving gebruikt om de ruimte te verlichten. Het licht wordt bijvoorbeeld gereflecteerd door het plafond of een muur. Indirecte verlicht kan je ook als basisverlichting gebruiken, maar dan heb je wel meerdere lichtbronnen nodig om genoeg licht te krijgen in de ruimte. Als sfeerverlichting is dit wel zeer geschikt: door de gelijkmatige verdeling van het licht (i.p.v. een lichtbundel) en de zachtere weerkaatsing. Indirect licht krijg je als je de lichtbron niet meer in de lamp kunt zien
Difuus licht

Difuus licht

Bij diffuus licht wordt egaal licht gelijkmatig over het oppervlak verdeeld. Hierbij wordt het licht eerst gefilterd. Daardoor wordt de ruimte overal evenveel belicht en krijg je geen harde schaduwen. Om die reden is diffuus licht goed te gebruiken op je werkplek.

Kunststof tuinmeubelen

Kunststof tuinmeubelen hebben veel voordelen: ze zijn licht van gewicht, onderhoudsarm, duurzaam en in veel verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Ondanks dat deze meubelen geen onderhoud vergen, kunnen ze wel vies worden en is het verstandig om dit op de juiste manier schoon te maken.

 • Schoonmaken: deze tuinmeubelen kan je het beste reinigen met veel water, groene zeep en een doek of zachte borstel. Gebruik nooit een harde borstel want daar kan je krassen mee maken. Schoonmaken met een hogedrukreiniger of agressieve schoonmaakmiddelen wordt afgeraden.
 • Wintermaanden: kunststof tuinmeubelen kan je in de winter buiten laten staan, maar het is altijd beter om ze binnen op te bergen of af te dekken. Met een afdekhoes bescherm je de meubelen ook tegen oppervlakkig vuil als bladeren en vogelpoep, wat in het voorjaar scheelt bij het schoonmaken en ervoor zorgt dat het materiaal langer mooi blijft. Bij het afdekken is het wel belangrijk dat je voor een ademende hoes kiest of voor voldoende ventilatie onder de hoes zorgt. Het is altijd aan te raden om de tuinkussens binnen op te bergen om schimmelvorming te voorkomen.
 • Let op: kunststof is gevoelig voor UV. Meestal zijn de kunststoffen voorzien van UV-remmers waardoor ze beter bestand zijn tegen de verkleuring door de zon, maar zelfs de beste materialen verkleuren op den duur. Uiteindelijk is alles gevoelig voor licht. Vergelijk het met een rode auto. De beste lak zal uiteindelijk ook verkleuren. Met een speciale wax of polish kan je de kleur weer (tijdelijk) terughalen. Als een kunststof meubel eenmaal verweerd is, zal het namelijk nooit meer helemaal in de oude staat terugkeren.

Tip: de verlichting in huis heeft verschillende doeleinden, dus door het combineren van de verschillende soorten licht vervul je die rollen allemaal. Zo krijg je een goede balans tussen praktisch licht en sfeervol licht.


Polywood tuinmeubelen

Polywood lijkt op hout maar dat is het niet. Dit materiaal is gemaakt van kunststof en heeft als voordelen dat het enorm sterk, licht van gewicht en gemakkelijk te reinigen is. Het combineert dus de mooie uitstraling van hout met de voordelen van kunststof.

 • Schoonmaken: deze tuinmeubelen maak je schoon met behulp van veel water, groene zeep en een zachte doek of borstel. Door de meubels regelmatig af te nemen behoudt het polywood de warme uitstraling en verleng je de levensduur. Schoonmaken met een hogedrukreiniger of agressieve schoonmaakmiddelen wordt afgeraden.
 • Wintermaanden: polywood tuinmeubelen kunnen het hele jaar buiten blijven staan, maar om de levensduur te verlengen (en schoonmaakwerk te verminderen) wordt aangeraden om ze toch binnen op te bergen. Voor deze tuinmeubelen geldt wederom dat ze alleen afgedekt mogen worden onder een ademende hoes of met voldoende ventilatie. Anders kunnen lelijke vochtvlekken ontstaan die niet meer te verwijderen zijn.
 • Let op: polywood is gevoelig voor hitte. Laat glazen daarom niet te lang in de zon staan op een polywood tafel. Hierdoor kan een vergrootglaseffect optreden waardoor er smeltplekken ontstaan op het tafelblad. Ook hete voorwerpen zoals pannen kunnen niet direct op het tafelblad worden geplaatst.
Type lampen

Vloerlampen

Vloerlampen zijn goede sfeer verlichters in een ruimte. Het licht wat uit deze lampen komt wordt op het plafond en de muren weerkaatst, waardoor je een groot deel van de ruimte in een fijn sfeerlicht wordt gehuld. Vloerlampen nemen doorgaans best wat ruimte in, dus ga dan ook voor een model dat gezien mag worden.

Type lampen

Tafellampen

Een tafellamp geeft afhankelijk van het model en de sterkte van de lamp functioneel of sfeerverlichting. Het handige aan een tafellamp is dat je hem gemakkelijk op een andere plek in huis kunt zetten. Zet hem op de eettafel, een bijzettafeltje, in de vensterbank of op je nachtkastje. Ook op je bureau kan je deze lamp goed gebruiken. Door er een dimmer op te zetten te zetten, kun je de lamp gebruiken om te werken en daarna kan je het licht dimmen voor een gezellige sfeer.

Vloerlampen
Type lampen

Vloerlampen

Vloerlampen zijn goede sfeer verlichters in een ruimte. Het licht wat uit deze lampen komt wordt op het plafond en de muren weerkaatst, waardoor je een groot deel van de ruimte in een fijn sfeerlicht wordt gehuld. Vloerlampen nemen doorgaans best wat ruimte in, dus ga dan ook voor een model dat gezien mag worden.

bekijk alle vloerlampen
Tafellampen
Type lampen

Tafellampen

Een tafellamp geeft afhankelijk van het model en de sterkte van de lamp functioneel of sfeerverlichting. Het handige aan een tafellamp is dat je hem gemakkelijk op een andere plek in huis kunt zetten. Zet hem op de eettafel, een bijzettafeltje, in de vensterbank of op je nachtkastje. Ook op je bureau kan je deze lamp goed gebruiken. Door er een dimmer op te zetten te zetten, kun je de lamp gebruiken om te werken en daarna kan je het licht dimmen voor een gezellige sfeer.

bekijk alle tafellampen

Tip: een handige vuistregel is dat grote hanglampen 65-70 cm boven de tafel moeten worden opgehangen (gemeten van de onderkant). Kleinere lampen hangen meestal 55-65 cm boven de tafel. Als je twee lampen boven de tafel hangt, moet de onderlinge afstand van de lampen ongeveer 80 cm zijn.


Metalen tuinmeubelen

Gegalvaniseerd metaal

Bij deze tuinmeubelen wordt er een laagje zink over het metaal aangebracht waardoor roesten tegen wordt gegaan. Hierdoor zijn deze tuinmeubelen heel goed beschermd tegen de weersinvloeden. Simpelweg een doekje of zachte borstel over deze meubels halen is voldoende om ze te onderhouden.

Gepoedercoat metaal

Bij deze tuinmeubelen wordt aluminium of metaal afgewerkt met een laag poedercoating die erop wordt gebrand. Hierdoor wordt de aanhechting van vocht en vuil voorkomen, waardoor het meubel niet kan doorroesten. Een simpel sopje met allesreiniger of vloeibare zeep is voldoende om deze meubels schoon te maken en mooi te houden. Op plekken waar kleine krasjes in de poederlaag zitten, kan wel roest ontstaan. Het is aan te raden om deze krasjes aan te stippen met een lakstift zodat roesten alsnog wordt tegengegaan. Dit kan je het beste ook uit voorzorg doen op de laspunten en aansluitpunten, omdat de poedercoat daar vaak minder goed dekt.


Textileen tuinmeubelen

Textileen is een comfortabel en weerbestendig materiaal dat vaak wordt gebruikt voor de zitting van tuinmeubelen. Het is gemaakt van geweven polyestervezels die samen een sterke doek vormen. Dit materiaal is naast duurzaam ook stevig, vormvast, kleurvast en heeft een lange levensduur. De stof beschikt over een vuilafstotende coating waardoor vuil niet in het materiaal trekt, en door de UV-beschermende laag verkleurt textileen niet door de zon.

 • Schoonmaken: deze tuinmeubelen zijn eenvoudig schoon te maken en hebben weinig onderhoud nodig. Textileen is waterdoorlatend en droogt snel. Dankzij de vuilafstotende coating die textileen heeft, trekken vlekken niet in het materiaal en heeft schimmel geen kans. Om textileen schoon te maken kan je een sopje van lauw water met groene zeep en een zachte borstel of spons gebruiken. Even naspoelen en het meubel laten drogen of met een doek afnemen.
 • Wintermaanden/opbergen: voor het behoud van textileen meubels wordt aangeraden om ze tijdens de wintermaanden binnen op te bergen. Na gebruik kan je de meubels ook het beste naar binnen brengen. Textileen is wel voor gebruik buiten gemaakt, maar het is altijd beter voor het behoud van het materiaal om de meubels binnen op te bergen.

Wicker tuinmeubelen

Wicker is een kunststof vlechtdraad met een natuurlijke uitstraling. Omdat de vlechtdraden variëren in vorm, zijn er veel verschillende soorten tuinmeubelen van wicker mogelijk. Dit materiaal is licht in gewicht, sterk, eenvoudig schoon te maken en heeft een lange levensduur. Hierdoor is het ideaal om te gebruiken voor tuinmeubelen.

 • Schoonmaken: om deze tuinmeubelen schoon te maken heb je enkel een zachte borstel, groene zeep en een emmer lauwwarm water nodig. Agressieve schoonmaakmiddelen en een hogedrukreiniger zijn niet geschikt voor dit materiaal.
 • Wintermaanden/opbergen: om de levensduur van wicker meubelen te verlengen is het verstandig om ze droog en vorstvrij op te bergen. Als dit niet mogelijk is, kan je de meubels het beste onafgedekt buiten laten staan. Een beschermhoes kan het meubel laten stikken en voor vochtvlekken zorgen. Let op dat je deze meubelen niet gebruikt bij vorst: door de lage temperatuur is de kunststof verhardt, waardoor het kan knappen zodra je erop gaat zitten.

Kleurtemperatuur

Wil je wit licht of geel licht? Hoe lager de kleurtemperatuur van een lichtbron, hoe warmer (geler) de kleur. Een lamp in huis heeft eigenlijk altijd een kleurtemperatuur tussen de 2700 en 3600K. Dit kan je terugvinden op het etiket.

Lumen

Is de lamp die je uitzoekt krachtig genoeg om de ruimte te verlichten? Hiervoor kijk je naar het aantal lumen. Hoe meer lumen, hoe meer licht er uit je lamp komt. Een plafondlamp die de hele ruimte moet verlichten heeft dus meer lumen nodig dan een vloerlamp die je alleen aandoet om het gezellig te maken.

Lux

Dit is de hoeveelheid licht per vierkante meter. Als er slechts één lichtbundel uit de lamp komt, is de lux op dat stukje oppervlak heel hoog. Als de lamp het licht juist verspreidt (zoals bij indirect en diffuus licht), dan is de lux een stuk lager.


Keramieken tuinmeubelen

Keramiek wordt tegenwoordig niet alleen meer voor tegels gebruikt, maar ook voor bijvoorbeeld tafelbladen van tuinmeubelen. Meestal wordt het hierin verwerkt als een extra laag die op een tafelblad van veiligheidsglas wordt geplakt, om de tafel een luxe uitstraling te geven. Keramiek is sterk en bijna geheel krasvast, vuilafstotend, makkelijk schoon te maken en duurzaam.

 • Schoonmaken: tuinmeubelen van keramiek hebben vrij weinig onderhoud nodig omdat het materiaal van zichzelf al vuilafstotend is. Een vochtige doek is dus genoeg. Is jouw tuinmeubel toch vies geworden, maak het dan schoon met water, een zachte borstel en eventueel groene zeep. Let erop dat je echt een zachte borstel gebruikt om krassen te voorkomen. Vermijd ook chemische en agressieve schoonmaakmiddelen: deze tasten het keramiek aan en veroorzaken witte vlekken.
 • Wintermaanden: keramiek is hitte- en kou bestendig dus dit materiaal is bestand tegen een koude winter. Omdat keramiek bij tuinmeubelen meestal in combinatie met andere materialen wordt gebruikt, kan je het beste kijken naar het advies wat voor deze materialen geldt.

Stoffen tuinmeubelen

De zitkussens van tuinmeubelen worden vaak gemaakt van polyester. Wanneer je dit goed onderhoudt, gaat het materiaal veel langer mee. Het onderhoud van polyester bestaat uit beschermen, reinigen en opbergen.

 • Schoonmaken: polyester zitkussens kunnen met de hand worden gewassen op 30 graden. Vlekken kan je verwijderen met een sopje van water en groene zeep of mild afwasmiddel. Bij schimmel kan je een scheutje azijn aan het water toevoegen.
 • Behandelen: vlekken kan je natuurlijk oplossen zodra ze ontstaan, maar je kan ze ook voorkomen. Met een beschermende en waterafstotende spray voorkom je dat vlekken direct in de stof trekken. Na het wassen van de kussens is het aan te raden om weer opnieuw in te sprayen, aangezien de beschermende laag dan is verdwenen.
 • Wintermaanden/opbergen: niet alleen in de wintermaanden maar ook ’s nachts en bij regen is het verstandig om polyester tuinkussens naar binnen te halen. Zo voorkom je vochtplekken die kunnen uitgroeien tot schimmel. Berg tuinkussens dus droog en netjes op zodat ze na de winter weer gebruikt kunnen worden. Het opbergen van tuinkussens kan je bijvoorbeeld doen in een speciale tas of opbergbox. Zorg ook hier altijd voor goede ventilatie. Een beetje achtergebleven vocht kan heel snel uitgroeien tot schimmel of weerplekken.

Houten tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen zijn vooral populair door de mooie natuurlijke uitstraling die ze hebben, maar daardoor vergen ze wel meer onderhoud om ze mooi te houden. Behandel je de meubels niet, dan kan het hout uitdrogen en barsten.

 • Schoonmaken: houten tuinmeubelen kan je het best schoonmaken met een sopje van groene zeep in water. Gebruik een zachte borstel om het vuil van het hout te schrobben (in de richting van de nerf) en wrijf het oppervlak droog met een doek. Daarna moet het meubel nog minstens 4 uur goed drogen. Zodra het meubel droog is, kan je het inwrijven met een speciale olie om het meubel langer mooi te houden en te beschermen tegen vuil en uitdroging. Gebruik nooit een hogedrukreiniger op houten tuinmeubels, want die beschadigt de waslaag en zelfs de nerf van het hout.
 • Behandelen: nieuwe houten meubels kunnen voor gebruik het beste direct worden behandeld met lak, beits of olie. Normaliter worden houten tuinmeubelen door de producent al behandeld, maar dit kan best al een tijd geleden zijn dus kan het geen kwaad om het zelf direct nog eens te doen. Hierdoor voorkom je dat het hout uitdroogt, wat tot scheuren en barsten kan leiden, en zorg je ervoor dat vuil zich minder goed aan het oppervlak kan hechten. Gebruik hiervoor middelen die speciaal geschikt zijn voor deze soort hout. Tijdens het seizoen is het ook aan te raden om je meubels 2 tot 3 keer te behandelen (met olie) en dit nogmaals te doen voordat je de meubels opslaat in de winter. Teakhout bevat van zichzelf al veel olie dus deze soort hoeft niet direct behandeld te worden. Zo krijgt het hout ook de welbekende vergrijsde kleur.
 • Wintermaanden: houten tuinmeubelen blijven langer mooi als je ze goed opbergt in de winter. Berg ze echter niet op in een warme en droge kamer, want dan kan het hout uitdrogen. Een garage of carport is de perfecte plek. Dek de houten tuinmeubelen niet af met een doek of zeil: hierdoor kan er juist schimmel en houtrot ontstaan.

Gazzda

Nieuwschierig geworden? Bekijk dan de gehele collectie van Gazzda!

Subliem vakmanschap vertaald naar een tijdloos Design.


Shop de producten

meer inspiratie
Inspiratie
Hoe bescherm je jouw stoffen meubels?

Vlekken zijn snel gemaakt. Een drankje dat wordt omgestoten of een hap eten die van de lepel glijdt. Als jouw meubels hierop zijn uitgekozen, maak je je waarschijnlijk niet zo druk om dat geknoei. Maar als je stoffen meubels in huis hebt, is dat vast een ander verhaal. Om jarenlang plezier te kunnen hebben van je stoffen meubels, leggen we je hier uit hoe je ze het best tegen vervuiling kunt beschermen.

Laat je inspireren
Inspiratie
Onderhoud van houten meubels

Houten meubels zijn prachtig maar vergen vaak meer onderhoud dan andere materialen. Omdat het een natuurproduct is reageert het vaak op zijn omgeving, en is hout dus gevoelig voor slijtage. Daarom is het belangrijk om je houten meubels in topconditie te houden. Hoe je dat het beste kunt doen is afhankelijk van de afwerking van het hout. Hier lees je waar je rekening mee moet houden bij het onderhouden van je houten meubels.

Laat je inspireren
Inspiratie
Velvet stof schoonmaken: Praktische tips voor onderhoud

Velvet meubels stralen luxe en elegantie uit, en zorgen bovendien ook voor een warme en gezellige sfeer in huis. Dit zachte materiaal is dus een populaire keuze voor interieurliefhebbers, maar het is wel belangrijk om deze meubels goed te onderhouden. In deze blog noemen we verschillende tips waarmee je ervoor zorgt dat jouw velvet meubel zo lang mogelijk mooi blijft.

Laat je inspireren
Inspiratie
Welke meubelstof is het beste met katten?

Katten zijn geweldige metgezellen, maar ze kunnen ook een uitdaging zijn in combinatie met je meubels. Als je een trotse katten ouder bent, is het kiezen van de juiste meubelstof cruciaal om je meubels intact te houden. Daarnaast wil je ook dat je interieur er mooi uitziet en niet dat je woonkamer vol ligt met plaids om je meubels te beschermen. In dit artikel lees je welke meubelstoffen het best samengaan met katten en welke absoluut niet. 

Laat je inspireren
Inspiratie
Hoeveel stoelen aan een ronde tafel?

Een ronde tafel heeft een unieke charme en brengt een gevoel van gezelligheid en samenhorigheid in elke ruimte. Maar hoeveel stoelen passen er eigenlijk rond een ronde tafel? Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren, waaronder de diameter van de tafel, de grootte van de stoelen en de indeling van de ruimte. In dit blogartikel bespreken we deze factoren en vind je een overzicht van het aantal stoelen dat aan een ronde tafel past.

Laat je inspireren
De ideale zithoogte van een eetkamerstoel
Inspiratie
De ideale zithoogte van een eetkamerstoel

Bij het uitzoeken van nieuwe eetkamerstoelen wordt natuurlijk vaak gekeken naar de kleur, stijl en het model van de stoelen. Maar de belangrijkste factor wordt hierbij nog wel eens vergeten: de zithoogte van de eetkamerstoel. Met de tips in deze blog bepaal je eenvoudig wat de juiste zithoogte voor jouw eetkamerstoelen is.

Laat je inspireren
Scroll to top