Je bezoekt onze webshop met een verouderde browser. You are visiting our site with an outdated browser, waardoor de webshop mogelijk niet optimaal functioneert. We adviseren om gebruik te maken van een andere browser.

Welke eetkamerstoelen bij een ronde tafel?

Dat een ronde eettafel extra gezellig is weten we nu wel, maar wat voor soort eetkamerstoelen staan mooi aan een ronde tafel? Hoeveel stoelen passen er nu aan een ronde tafel en hoeveel ruimte heb je nodig voor een ronde tafel met stoelen? Het antwoord op deze vragen is afhankelijk van een aantal factoren. De tips in deze blog kan je gebruiken voor het uitzoeken van de geschikte eetkamerstoel bij jouw ronde tafel.


Hoeveel stoelen kun je kwijt rondom een ronde eettafel?

Vraag je je af wat voor stoelen bij een ronde tafel passen? Of heb je een nieuwe ronde eettafel op het oog en wil je weten welke stoelen geschikt zijn? De eerste en belangrijkste factor hierbij is hoeveel stoelen er aan een ronde tafel passen. Net als bij een rechthoekige tafel is bij een ronde tafel de afmeting bepalend voor het aantal personen waar ruimte voor is. In de tabel hieronder vind je een overzicht van het aantal personen per diameter eettafel. Zo kan je bijvoorbeeld precies aflezen hoeveel eetkamerstoelen er rond een ronde tafel van 120 cm doorsnede passen. Door je aan dit advies te houden, zorg je ervoor dat iedereen aan tafel genoeg ruimte heeft en de eethoek bovendien mooi in balans is. Valt jouw eettafel tussen twee maten in? Pak dan de kleinste diameter zodat je zeker weet dat de eetkamerstoelen genoeg ruimte hebben.

Diameter van de ronde tafelAantal eetkamerstoelen
Ronde tafel van 100 cm3 stoelen
Ronde tafel van 110 cm3 stoelen
Ronde tafel van 120 cm4 stoelen
Ronde tafel van 130 cm4-5 stoelen
Ronde tafel van 140 cm5-6 stoelen
Ronde tafel van 150 cm6-7 stoelen
Ronde tafel van 160 cm7-8 stoelen
Ronde tafel van 170 cm8-9 stoelen
Ronde tafel van 180 cm9-10 stoelen

Staat de ronde tafel in een hoek of tegen een muur, dan kan je natuurlijk minder stoelen kwijt dan in de tabel hierboven. Gebruik dan de vuistregel voor eetkamerstoelen aan alle tafels geldt: houdt rekening met 70 cm per stoel. Dit is natuurlijk een gemiddelde, dus als je bijvoorbeeld brede eetkamerstoelen met een armleuning hebt, is het verstandig om na te meten of die niet meer dan 70 cm ruimte innemen. Zo kan je dus voor elke tafel uitvinden hoeveel stoelen er aan de ronde tafel passen.

hoeveel stoelen aan ronde eettafelhoeveel stoelen aan ronde eettafel
eetkamerstoelen aan ronde tafeleetkamerstoelen aan ronde tafel
eetkamerstoelen bij ronde tafeleetkamerstoelen bij ronde tafel

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een ronde tafel met stoelen?

Naast bepalen hoeveel stoelen er aan een ronde tafel passen, is het ook handig om te bepalen hoeveel ruimte de tafel en stoelen samen dan innemen. Het is namelijk wel zo fijn om niet alleen genoeg ruimte te hebben wanneer je zelf aan tafel zit, maar ook genoeg ruimte hebt om langs de tafel heen te lopen. Om er zeker van te zijn dat je comfortabel plaats kan nemen op een stoel en er ook zonder jezelf in bochten te hoeven wringen weer uit komt, moet je rekening houden met 70 centimeter ruimte achter de stoel. Hiermee heb je in principe ook genoeg ruimte als je langs de tafel wil lopen wanneer de stoelen niet bezet zijn. Wil je ook gemakkelijk langs de ronde tafel kunnen lopen wanneer de stoelen wel bezet zijn? Houd dan in ieder geval 120 centimeter ruimte achter de stoelen vrij.

Tip: vind je het lastig om in te schatten of de stoelen voor de ronde tafel genoeg ruimte hebben? Probeer de tafel en stoelen dan uit te beelden op de vloer met kranten of schilders tape. Zo kan je precies zien of er genoeg ruimte is voor eetkamerstoelen bij een ronde tafel.

Eetkamerstoelen

Benieuwd naar ons assortiment eetkamerstoelen?

Hoe kies je de juiste bank?

1. Waar komt de bank te staan?

Als eerst is het handig om te bepalen waar de bank komt te staan. Hoeveel ruimte heb je daar? Meet alvast je woonkamer op zodat je weet hoeveel beschikbare ruimte je hebt. Banken lijken op afbeeldingen en in een showroom vaak kleiner dan dat ze echt zijn, dus laat je hierdoor niet misleiden. Het is verstandig om de vorm en grootte van de bank na te boosten in je woonkamer zodat je een beter beeld krijgt van de afmeting. Hier kan je bijvoorbeeld tape of kranten voor gebruiken. Zo zie je precies hoeveel ruimte de bank inneemt in jouw ruimte en of dit is wat je in gedachten had, of dat je nog een slag kleiner of groter moet kiezen.

Tip: heb je veel ruimte, kies dan ook voor een grote bank of wellicht meerdere banken. In een kleine kamer kan je beter een kleiner model kiezen, zodat de bank niet uit verhouding lijkt in de ruimte.

Waar moet je nog meer op letten bij het kopen van stoelen voor aan een ronde tafel?

Wat voor soort stoelen je kiest bij een ronde tafel is natuurlijk afhankelijk van jouw smaak en woonstijl, maar er zijn ook andere factoren die je mee kan nemen in je beslissing. Een eetkamerstoel met de juiste zithoogte zorgt ervoor dat je een goede zithouding kan aannemen aan tafel. De meeste eetkamerstoelen hebben een zithoogte van ongeveer 43-47 centimeter, maar soms kan wel eens lager of hoger zijn. Door de hoogte van de eettafel en de zithoogte van de stoel van elkaar af te trekken, weet je of de stoelen de juiste zithoogte hebt. De uitkomst van deze aftreksom moet namelijk tussen de 20-30 centimeter zijn.

Waar moet je nog meer op letten bij het kopen van stoelen voor aan een ronde tafel?

Wat voor soort stoelen je kiest bij een ronde tafel is natuurlijk afhankelijk van jouw smaak en woonstijl, maar er zijn ook andere factoren die je mee kan nemen in je beslissing. Een eetkamerstoel met de juiste zithoogte zorgt ervoor dat je een goede zithouding kan aannemen aan tafel. De meeste eetkamerstoelen hebben een zithoogte van ongeveer 43-47 centimeter, maar soms kan wel eens lager of hoger zijn. Door de hoogte van de eettafel en de zithoogte van de stoel van elkaar af te trekken, weet je of de stoelen de juiste zithoogte hebt. De uitkomst van deze aftreksom moet namelijk tussen de 20-30 centimeter zijn.

Tip: let ook op het onderstel van de tafel. Passen de stoelen tussen de poten? En zit er eventueel een balk onder het tafelblad waar armleuningen tegenaan kunnen komen?

hoeveel ruimte nodig voor een ronde tafel met stoelenhoeveel ruimte nodig voor een ronde tafel met stoelen
Eettafels

Op zoek naar een ronde tafel?

1. Harmonieuze kleurencombinaties

Ben je vooral op zoek naar rust in je interieur en een fijne balans in huis? Kom je graag thuis in een oase van rust? Een harmonieuze kleurencombinatie bestaat uit twee kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel. Dit betekent bijvoorbeeld dat de kleuren geel en groen samen mooi staan in een interieur, net als de kleuren rood met oranje en blauw met turquoise. Deze combinaties kan je in elke ruimte in huis toepassen en zijn nooit verkeerd. Wel is het handig om te letten op het kiezen van ofwel warme kleuren, ofwel koele kleuren.


2. Contrasterende kleurencombinaties

Een complementaire kleurencombinatie bestaat uit twee kleuren die tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel. Zo’n combinatie zorgt voor een spannend effect en voegt wat pit toe aan je interieur. Denk bijvoorbeeld aan blauw met oranje, groen met rood en geel met paars. Deze combinaties klinken misschien heftig, maar je kan ze natuurlijk altijd iets afzwakken door een lichtere kleur te kiezen. Bovendien hoef je niet direct voor een donkerblauwe muur met oranje eetkamerstoelen te kiezen, maar kan je de kleuren ook op een subtielere manier toevoegen aan je interieur. Een kleurencombinatie kan namelijk ook ontstaan doordat je meubels in verschillende kleuren in huis hebt.

Wanneer kies je voor een ronde eettafel?

Wanneer moet je nu overwegen om een ronde tafel te nemen? De vorm en grootte van de ruimte zijn hier vooral een belangrijke factor bij. Een ronde eettafel is vooral een goede keuze als je een vierkante ruimte hebt waar de tafel in komt te staan, of juist een smal hoekje in de keuken. Een grote ronde tafel neemt namelijk wel meer ruimte in dan een rechthoekige tafel. Daar tegenover staat dat een grote ruimte dus wel mooi opgevuld wordt met een ronde tafel. Heb je juist een lange, smalle eetkamer? Dan is het beter om een rechthoekige eettafel te overwegen.

Daarnaast heeft een ronde tafel nog een aantal voordelen. Zoals welbekend is een ronde eettafel extra gezellig omdat het makkelijker is om met iedereen contact te hebben. Ook als er vaak spelletjes worden gespeeld aan de eettafel, is een ronde variant een goede keuze. Op die manier kan iedereen er goed bij. Daarnaast doorbreekt een ronde tafel alle rechte lijnen in huis. Heb je veel meubels met rechthoekige of vierkante vorm en veel strakke hoeken? Een ronde tafel kan dat geheel opbreken en balans aanbrengen in huis. Als laatste voordeel heeft een ronde eettafel dus geen scherpe hoeken waar je je aan kan stoten.

Zithoogte

De ideale zithoogte verschilt per persoon en hangt vooral af van iemands voorkeuren. Uit een hoge bank is het bijvoorbeeld makkelijker om op te staan. Over het algemeen geldt: hoe lager de bank, hoe hoger het loungelevel. Een bank met een lage zithoogte is ongeveer 25 tot 40 cm hoog, en een hoge bank is dus meer dan 40 cm hoog.

Zitdiepte

Hoe dieper de bank, hoe meer je achterover hangt en je eerder ligt dan actief zit. De juiste zitdiepte hangt dus ook samen met waar je de bank voor gebruikt. Een formele zitbank heeft een minder diepe zit zodat je rechtop zit, een echte loungebank heeft een hele diepe zit zodat je bijna ligt op de bank. De gemiddelde zitdiepte van een bank is 55 cm. Banken met een zitdiepte groter dan 55 cm worden dus vaker gebruikt om te loungen, en banken met een zitdiepte tussen de 30 en 55 cm zijn rechte zitters.

Rugleuning

Ook de ideale hoogte van de rugleuning is afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en van de andere afmetingen van de bank. Houd je van een diepe bank met een rugleuning waarop je je hoofd kunt laten rusten? Of zit je meestal rechtop en heb je geen steuntje voor je nek nodig?

welke eetkamerstoelen zet je aan een ronde tafelwelke eetkamerstoelen zet je aan een ronde tafel
waar let je op voor eetkamerstoelen aan een ronde tafelwaar let je op voor eetkamerstoelen aan een ronde tafel
eetkamerstoel aan ronde tafeleetkamerstoel aan ronde tafel

3. Ton-sur-ton

Ton-sur-ton is het toepassen van dezelfde kleur in verschillende tinten. Vaak wordt hierbij gekozen voor een rustige basiskleur als beige, grijs of bruin om ervoor te zorgen dat het eindresultaat niet te heftig wordt, maar kan dit principe natuurlijk toepassen met elke kleur die je wilt. De trendy is overgewaaid vanuit Frankrijk en heeft de laatste jaren ook bij ons aan populariteit gewonnen. De muren, gordijnen, bank en zelfs het plafond kan worden meegenomen. Wil je klein beginnen, kies dan voor eetkamerstoelen in dezelfde kleurgroep als de kleur op de muur. Zorg voor een rustige basis waardoor je veel ruimte krijgt voor opvallende gekleurde accesoires die je ook weer gemakkelijk kan vervangen als je ze zat bent.

Tip: de 60/30/10 regel werkt bij ton-sur-ton precies hetzelfde, alleen gebruik je hierbij drie tinten van dezelfde kleur. Als basis kies je bijvoorbeeld voor lichtgrijs, als aanvullende kleur voor een iets donkerdere grijs en als accentkleur kies je dan voor antraciet.


Hoe kies je de juiste bank?

5. Welke stijl bank wil je?

Kies je voor een landelijke bank met grote zachte kussens of een modern model met strakke lijnen? Waar je voor kiest is een kwestie van smaak en de uitstraling die je wil. Een leren bank met metalen poten heeft een stoere uitstraling die goed in een industrieel interieur past, terwijl een stoffen bank met houten poten bijvoorbeeld goed in een Scandinavisch interieur past. Een bank zonder pootjes oogt doorgaans zwaarder en groter, en neemt op het oog meer ruimte in. Omdat hij laag bij de grond staat lijkt hij wel extra comfortabel en knus. Een bank op pootjes oogt veel ruimtelijker omdat er ruimte tussen de grond en de bank zit.


Gazzda

Nieuwschierig geworden? Bekijk dan de gehele collectie van Gazzda!

Subliem vakmanschap vertaald naar een tijdloos Design.

Gekleurde zitkussens van Nolon

Vind je het lastig om te bepalen welke kleur eetkamerstoelen je moet kiezen, dan kan je ook beginnen met gekleurde kussentjes. Zo kan je vast wennen aan de kleur en bepalen of het iets voor jou is. De zitkussens van Nolon zijn naast verschillende kleuren ook in diverse materialen en vormen verkrijgbaar, waardoor er voor elke eetkamerstoel wel een geschikt kussen te vinden is. Ook met deze kussentjes kan je natuurlijk kiezen voor verschillende kleuren om een speelse eethoek te creëren.

stoelkussensstoelkussens

Aan de hand van de tips hierboven is het hopelijk iets makkelijker voor je geworden om een kleur voor je eetkamerstoelen te kiezen. Als je je afvraagt welke kleur eetkamerstoelen in jouw interieur passen, kan je dus altijd kijken naar de andere kleuren in huis en die naast de kleurencirkel houden. Met de 60/30/10 regel zorg je vervolgens voor een mooie balans. Een ander uitgangspunt is om te kiezen voor enkel warme of koele kleuren. Met die tweescheiding kom je al een heel eind en hoef je je al minder zorgen te maken of kleuren wel bij elkaar passen. Uiteindelijk mag je natuurlijk altijd helemaal zelf bepalen hoe jouw inrichting eruit ziet. Kies vooral voor eetkamerstoelen in een kleur die jij mooi vindt en waar jij blij van wordt. Jij moet er ten slotte elke dag op zitten!meer inspiratie
Inspiratie
Hoeveel ruimte heb je nodig voor een barkruk?

Bij een kookeiland of bar horen natuurlijk ook een paar mooie barkrukken. Maar hoeveel ruimte heb je nou nodig voor een barkruk? Hoeveel barkrukken passen er per meter aan de bar en hoeveel ruimte moet er achter de barkruk nog over zijn? Het antwoord op deze vragen lees je hieronder.

Laat je inspireren
Inspiratie
Eetkamerstoel met of zonder armleuning? De ultieme keuzegids

Bij het kiezen van nieuwe eetkamerstoelen sta je voor talloze beslissingen. Eén van de belangrijkste overwegingen is of je stoelen met of zonder armleuning moet kiezen. Beide opties hebben hun eigen unieke voordelen en esthetische aantrekkingskracht. In dit artikel bespreken we deze keuze en helpen we je bij het maken van de juiste beslissing voor jouw eetkamer.

Laat je inspireren
Inspiratie
5 tips voor het inrichten van een kleine woonkamer

Een kleine woonkamer inrichten kan soms aanvoelen als een ingewikkelde puzzel. Als hart van het huis willen we de woonkamer graag gezellig inrichten, maar dat is nog wel eens lastig. Welke meubels passen nu wel en niet in de ruimte en hoe zorg ik ervoor dat de kamer zo groot mogelijk aanvoelt? Ontdek hoe je het meeste uit je kleine woonkamer kan halen met de vijf tips in dit blogartikel.

Laat je inspireren
tips bij het aanschaffen van nieuwe barkrukken
Inspiratie
Tips bij het aanschaffen van nieuwe barkrukken

Barkrukken zijn niet alleen functioneel, maar kunnen ook een stijlvolle toevoeging zijn aan je interieur. Bij het kiezen van nieuwe barkrukken zijn er echter verschillende overwegingen die je moet maken. In dit artikel delen we handige tips om je te helpen bij het vinden van de ideale barkrukken voor jouw ruimte.

Laat je inspireren
Inspiratie
Welke meubelstof is het beste met katten?

Katten zijn geweldige metgezellen, maar ze kunnen ook een uitdaging zijn in combinatie met je meubels. Als je een trotse katten ouder bent, is het kiezen van de juiste meubelstof cruciaal om je meubels intact te houden. Daarnaast wil je ook dat je interieur er mooi uitziet en niet dat je woonkamer vol ligt met plaids om je meubels te beschermen. In dit artikel lees je welke meubelstoffen het best samengaan met katten en welke absoluut niet. 

Laat je inspireren
Inspiratie
Hoeveel stoelen aan een ronde tafel?

Een ronde tafel heeft een unieke charme en brengt een gevoel van gezelligheid en samenhorigheid in elke ruimte. Maar hoeveel stoelen passen er eigenlijk rond een ronde tafel? Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren, waaronder de diameter van de tafel, de grootte van de stoelen en de indeling van de ruimte. In dit blogartikel bespreken we deze factoren en vind je een overzicht van het aantal stoelen dat aan een ronde tafel past.

Laat je inspireren
Scroll to top